Olivita smører kroppen til Bjørnar (57)

Tekst og bilde: Roald Sevaldsen

For få år siden knirket det smertefullt i ledd og lemmer hos fiskeren. Det var vondt å stå opp om morgenen. Det smalt i en tilårskommen skrott så det kunne høres lang vei. Da kom det en kar og stakk ei flaske Olivita opp i fjeset på ham.

Kvitt plagene

– «Ta en slurk morra og kveld, så skal du se det blir slutt på knirkinga», sa kar’n som mente dette var svære saker.  I dag er jeg kvitt plagene. Det verken knirker eller smerter lenger, forteller 57 år gamle Bjørnar Endreseth som går og sparker småstein på kaia på Innlandet – et av fire land i Kristiansund.

Fiskeren venter på at vinden skal spakne slik at han kan komme seg ut og røkte hummerteinene han har satt rundt holmer og skjær på Grip.

– Han e meldt «likar ver i mårrå», sier fiskeren og ser ut over Bremsnesfjorden som skavler og går kvit.

Hardt skadet

Bjørnar har drevet fiske til og fra siden han dro til sjøs i utenriksfart 16 år gammel. Ei ulykke satte en brå stopper for karrieren på de syv hav.

– Vi skulle losse, og jeg skulle kjøre dekks-krana. Jeg klatret opp og i det jeg tok tak i rekkverket rundt kranhuset, løsnet det på grunn av rustskade og jeg falt seks meter ned. Heldigvis landet jeg på beina på dekket, men knuste anklene og fikk flere brudd i ryggen. Det ble et lengre opphold på sykehus både i Afrika og hjemme på berget, forteller Bjørnar som fortsatt har mén etter ulykken.

Smeller ikke i kroppen lengre

Men tilbake til livets olje. Bjørnar er ikke et øyeblikk i tvil om at Olivitaen er årsaken til at livet er verdt å leve.

– Skuldrene er mye bedre. Det er slutt på at det smeller og rister i hofta når jeg reiser meg. Før Olivitaen hørtes det lang lei. Nå er både smell og risting borte. Den har smurt godt.  Holder jeg opp et par uker å ta Olivita, begynner jeg å få vondt i knea.

Dårlig tru, men er nå overbevist

Bjørnar hadde liten tru på at Olivita ville hjelpe.

– Hadde det ikke vært for at jeg fikk flaska i handa, hadde jeg nok ikke begynt med kosttilskuddet. Etter et par tre år med en slurk livets olje hver dag er jeg overbevist. Jeg merker stor forskjell på før og etter at jeg begynte å ta Olivita. Kjempegreier, bedyrer fiskeren og ser på nytt over moloen om vinden har spaknet.

Mange kjenninger som bruker Olivita

– Det er mange fiskere som bruker Olivita i dag. Kjenninger og flere smølværinger har begynt å slurpe olje, ler Bjørnar.

I sommer har han som før om åra fisket leppefisk i Kornstadfjorden. Moderskipet, en 29 fot stor Grimsøy-sjark, gjør nytten som losji. Teinene røktes med en 18-fot stor åpen plastbåt.

– Det er tryggest når du driver nært brått og fall, sier Bjørnar som har levert lusespiserne til matfiskanlegg i fjorden. Han er ikke fornøyd med årets sesong, på grunn av dårlig leveranse på den minste leppefisken.

Til vinteren venter Lofotfiske og «Gripar» på Bjørnar og skipper Bjørn Thomassen.  Men nå er det havets kardinal som gjelder…

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s