Hva er effekten av olivenolje og selolje sammen?

Innlegget er del 8 i bloggserien «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven» skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll. I det forrige innlegget så de på hvilke helseeffekter kaldpresset olivenolje hadde og hva det er som som lager de gode helseeffektene av olivenoljen. Vi har tidligere sett på «Fakta om olivenolje«, «Hvorfor selolje er unik i forhold til fiskeolje» og «Hvordan fettsyresammensetningen i selolje er«.

Dette innlegget vil se på hvilke helseeffekter man får når man blander selolje og kaldpresset olivenolje. Eller sagt med andre ord: Når man blander det beste fra Inuittdietten med det beste fra Middelhavsdietten.

Olivenoljen er en viktig bestanddel i Middelhavsdietten

Olivenolje utgjør en svært viktig andel av Middelhavsdietten, og det er mye som tyder på at den helsebeskyttende effekten av Middelhavsdietten i stor grad skyldes det store innholdet av olivenolje.

Kliniske studier på marine oljer

I kliniske studier på friske mennesker på slutten av 1980-tallet fant vi positive effekter relatert til hjerte-karsykdom på inntak av tran, men dårligere effekter med isolerte og oppkonsentrerte omega-3 fettsyrer (85%).

Life science
Kliniske studie

Dette var foranledningen til videre studier på kaldpresset hvalolje, raffinert selolje og fiskeolje (tran) og senere også raffinert hvalolje.

Andre komponenter enn bare omega-3 i marine oljer som er viktig for å beskytte mot hjerte- og karsykdommer

Ut fra disse resultatene hevdet vi allerede i 1995 at det i tillegg til omega-3 fettsyrer finnes en rekke komponenter i marine produkter som er viktige i beskyttelsen mot hjerte-karsykdom.

Dette var ikke minst basert på at kaldpresset hvalolje, til tross for bare halvparten av omega-3 fettsyrer i forhold til tran og selolje, hadde mye bedre effekt enn de raffinerte marine oljene til å redusere på produksjon av betennelses-produkter i blod og som er viktige i utviklingen av åreforkalkning.

Antioksidanter er viktige komponenter i tillegg til omega-3

Raffineringen fører til fjerning av disse viktige produktene i oljeproduktene, noe vi nylig indirekte fikk bekreftet ved å vise at ekstrahert fra hvalspekk inneholdt meget sterk antioksidantaktivitet og anti-betennelsesprodukter.

Selolje fabrikk
Bilde fra seloljeraffineri fabrikk

For å gjenskape en kunstig kaldpresset olje med samme egenskaper som hvalolje kombinerte vi det sunne fra nord med det sunne fra sør ved å sette sammen en oljeblanding basert på raffinert selolje med kaldpresset olivenolje, meget rik på antioksidanter.

Reduserte utvikling av åreforkalkning

Dette produktet ga i en klinisk studie på mennesker betydelig reduksjon i markør for betennelse (mikro-CRP), økning i det gode kolesterol (HDL-kolesterol) og reduksjon i en annen betennelsesmarkør (monocyte chemotactic protein-1 = MCP-1) som er viktig i utviklingen av åreforkalkning.

Åreforkalkning
Åreforkalkning

I et forsøk med mus ble det vist at produktet reduserte utvikling av åreforkalkning med 57% sammenlignet med 27% med kun selolje, og 17% for et konsentrat av omega-3 fettsyrer.

Tilbakemeldinger fra folk som bruker produktet gir sterke indikasjoner for at produktet har en serie av de nevnte effekter som er beskrevet for både selolje –og olivenolje i denne artikkel.


Teksten er hentet fra artikkelen «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven», skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Ottar» nr. 2 2017. Artikkelen i sin helhet kan leses ved å abonnere på tidsskriftet «Ottar» her.

bjarne-edel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s