Hvilke helseeffekter har olivenolje?

Dette blogginnlegget vil gi deg kunnskap om olivenoljens helseeffekter og hva det er som gjør at olivenoljen har disse egenskapene.

Innlegget er del 7 i bloggserien «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven» skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll. I det forrige innlegget så vi på olivenoljens historie, bruksområder og hvordan den fremstilles.

Middelhavsbefolkningens hovedkilde til fett er olivenolje

Hovedkilden for fett i Middelhavsdietten er olivenolje. I middelhavsbefolkningen er det anslått at hvert individ inntar mellom 25 og 50 ml olivenolje per dag (råolje og den som blir brukt i matlaging). Flere studier har vist at Middelhavsdietten er helsefremmende og at det er lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer sammenlignet med det vestlige dietten. Flere av studiene har pekt på at det nettopp er olivenoljen og dens egenskaper som gjør at Middelhavsdietten er så sunn.

Caprese.-Caprese-salad.-Italian-salad.-Mediterranean-salad.-Italian-cuisine.-479831676_1258x838.jpeg
Foto: MarianVejcik, iStockphoto.

Kaldpresset olivenolje er helsefremmende

Studier av befolkningsgrupper så vel som laboratoriestudier har gitt holdepunkt for at inntak av «jomfruolje» (kaldpresset olivenolje) gir gunstig effekt ved flere sykdomstilstander. Dette skyldes ikke bare det høye nivået av en-umettede fettsyrer, men ikke minst at olivenoljer er rik på antioksidanter som eksempelvis fenolforbindelser.

Kaldpresset olivenolje er rik på antioksidanter

Det er ca. 230 kjemiske forbindelser i olivenolje. De viktigste antioksidantene i ”jomfruoljer” er karotener og fenoler inkludert fettløselige og vannløselige fenoler. Globalt er innholdet av polyfenoler i olivenoljer fra 200 til 1000 mg/kg avhengig av dyrkning og kultivering. Noen av de viktigste av disse er hydroksytyrosol  (HT) og tyrosol.

Olivenoljens helseeffekter er knyttet til antioksidantene

Helseeffektene som har blitt koplet med de meget viktige antioksidantene i hydroksytyrosol er blant annet:

  • Hjertebeskyttende
  • Anti-tumor
  • Antimikrobiell
  • Antidiabetisk
  • Beskyttelse av hjernefunksjon og det sentrale nervesystem
  • Det er også vel kjent at HT besitter gunstige effekter på leveren
Little girl doing bricolage with grandmother
Foto: Lise Gagne, iStockphoto

Antioksidanten Oleocanthal har lignende effekt som Ibux

Oleocanthal er en av de mest interessante polyfenoler i olivenolje som er årsaken til den litt bitre/brennende følelse i halsen ved inntak av olivenolje.

For vel 10 år siden ble det rapportert i tidsskriftet Nature at oleocanthal har tilsvarende effekt som Ibux til å hemme dannelsen av betennelsesprodukter.

Effektiviteten av Oleocanthal til å redusere markører for leddgikt og påvirke vitale prosesser for utvikling av Alzheimer er også bekreftet.

Neste innlegg er det siste innlegget i bloggserien fra Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll. Innlegget vil se på hvilke helseeffekter selolje kombinert med olivenolje kan ha. Vi har i tidligere blogginnlegg sett på de spennende egenskapene til selolje og olivenolje alene, men hva skjer når man blander det beste fra Inuittdietten og Middelhavsdietten?


Teksten er hentet fra artikkelen «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven», skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Ottar» nr. 2 2017. Artikkelen i sin helhet kan leses ved å abonnere på tidsskriftet «Ottar» her.

bjarne-edel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s