Fakta om olivenolje

Dette er del 6 i bloggserien fra «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven», skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll.

I det forrige innlegget så vi på hvorfor selolje er unik i forhold til fiskeolje. Innlegget kan leses her

Dette blogginnlegget vil gi deg kunnskap om olivenoljens historie, hvordan olivenolje produseres, fremstilles og hva som gjør olivenoljen helsefremmende.

Olivenoljens historie

Den første dyrkingen av oliventrær (Olea europaea) fant antagelig sted på Kreta hvor de plukket oliven allerede så tidlig som 8000 f. Kr. Det er funnet spor av olje på et 8000 år gammelt potteskår fra en krukke fra Nazareth ifølge en historisk artikkel i dette hefte.

Det finnes bevis for at olje-pressing skal ha skjedd så tidlig som 6000 f Kr i Sentral Anatolia.

Den første møllen til å utvinne olivenolje ble tatt i bruk brukt omtrent 1000 år f. kr. i det som er dagens Israel.

Ancient olive oil production machinery
Gammel olivenpresse. Bilde: Ellen11, Istock

Olivenoljens mange bruksområder

Olivenolje var meget vanlig i hellenske og latinske kjøkken. Foruten å være ingrediens i mat, har olivenolje blitt brukt til religiøse ritualer, medisiner, brensel i oljelamper, såper og hudpleier. Spartanere smurte inn kroppen under treningsøkter i gymnastikk salen. Dette ble gjort for å erotisere og fremheve den mannlige kroppens skjønnhet.

Produksjon av olivenolje

Oljen lages fra frukten til oliventrær. Frukten vokser best på trær som dyrkes mellom 30-45 graders breddegrader.

Mer enn 95% av verdens produksjon av all olivenolje kommer fra Middelhavslandene.

Olivenoljer har varierende farge fra grønn til gyllen gul. Fargestoffene er i olivenfruktens substanser. Således gir den grønne klorofyll opphav til grønne olivenoljer mens gyllen gul kommer av den gule karoten.

I likhet med andre frukttrær blomstrer oliventrærne om våren hvorpå det etter hvert dannes en knopp som utvikler seg til en moden steinfrukt, delvis i vinterhalvåret mellom oktober og januar.

Olivenfruktene blir så håndplukket eller ved risting av trær ved økt modningsgrad. Ca. 25-30 % av oljen utvinnes helt uten bruk av kjemiske løsningsmidler.

Raccolta-delle-olive-104776539_1258x839.jpeg
Oliven som er høstet ved risting av oliventrær

Fremstilling av olivenoljer

Ved tradisjonell produksjon av «jomfruelig» olivenolje knuses/males helt ferske oliven ved bruk av store møllesteiner til en masse av kjøtt og kjerner.

olive oil press
Kvernet oliven

Deretter modnes denne massen ved langsom blanding ved lav temperatur (27OC) for å sørge for at fettdråpene finner sammen og derved blir lettere å få ut ved den etterfølgende filtreringen.

Filtrering eller sentrifugering

Ved denne bruker man en form for filterpresse for å presse ut oljen av massen. Oljeutbyttet avhenger av temperatur og blandetid. Bruk av høyere temperatur eller lengere blandetid kan imidlertid føre til uønskede reaksjoner og nedsatt holdbarhet. Om en bruker høyere temperaturer får en heller ikke lov å merke oljene med «kaldpresset».

I den senere tid er det blitt mer vanlig å tilsette litt lunkent vann og bruke dekanter sentrifuger i stedet for filterpresser for å få ut oljen av massen. Metodene gir like gode oljer, men denne nye teknikken er tidsbesparende. I tillegg bruker man gasser som nitrogen eller karbondioksid for å hindre harskning under fremstillingen.

Kaldpresset olivenolje trenger ikke å raffineres

Oliven inneholder en rekke forbindelser med positive helseeffekter i store mengder. I tillegg inneholde de lite miljøgifter og en trenger derfor ikke en etterfølgende raffinering som er helt nødvendig for marine oljer.

Høyt innhold av antioksidanter er ønskelig

Kvaliteten til kaldpressede «jomfruelige» olivenoljer varierer mye og bestemmes   i stor grad av faktorer som jordsmonn, graden av modning av oliven, lagring før og etter pressing. En ønsker å beholde høyest mulig innhold av polyfenoler, som er antioksidanter i planter og som er vist å ha betydelig helsefordeler, og andre typer naturlige antioksidanter. Raffinering av oljene fører til fjerning av slike produkter.

Kaldpresset olivenolje er gunstig for helsen

Hovedkilden for fett i Middelhavsdietten er olivenolje.

Preparing salmon steak
Middelshavsdiett

I middelhavsbefolkningen er det anslått at hvert individ inntar mellom 25 og 50 ml olivenolje pr dag (råolje og den som blir brukt i matlaging).

Studier av befolkningsgrupper så vel som laboratoriestudier har gitt holdepunkt for at inntak av ”jomfruolje” (kaldpresset olivenolje) gir gunstig effekt ved flere sykdomstilstander. Dette skyldes ikke bare det høye nivået av en-umettede fettsyrer, men ikke minst at olivenoljer er rik på antioksidanter som eksempelvis fenolforbindelser.

Tidligere har vi nevnt viktigheten av antioksidanter ved inntak av omega-3. For å opprettholde de gode helseeffektene ved inntak av selolje, er Olivita en blanding av selolje og kaldpresset olivenolje som er rik på antioksidanter.

I det neste blogginnlegget vil vi se nærmere på nettopp hvorfor den kaldpressede olivenoljen er helsefremmende.


Teksten er hentet fra artikkelen «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven», skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Ottar» nr. 2 2017. Artikkelen i sin helhet kan leses ved å abonnere på tidsskriftet «Ottar» her.

bjarne-edel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s