Hvorfor er selolje unik i forhold til fiskeolje?

Foto: Michael Poltermann ved Havforskningsinstituttet

Dette er del 5 i bloggserien fra «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven», skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll.

I det forrige innlegget så vi på fettsyresammensetning i selolje og olivenolje. Innlegget kan leses herDette blogginnlegget vil gi et nærmere innblikk i hva er det som gjør selolje unik i forhold til fiskeolje, og hvorfor den kan ha en bedre helseeffekt. 


Det som særpreger sjøpattedyr – eller gjør de forskjellig fra fisk – er at omega-3 fettsyrene er bundet til fettstoffene (triglyserider -TG) på en forskjellig måte. Under fordøyelsen blir fettsyrene frigjort fra fettstoffene av enzymer og det har vært spekulert i om lokaliseringen av omega-3 fettsyrene i fettstoffene (TG) kan være en årsak til at omega-3 fettsyrene tas opp i blodet mer effektivt i fra selolje enn i fiskeoljer. Direkte indikasjon for dette fant vi i en langtids-studium på selolje og fiskeolje hvor det ble påvist 30% høyere nivå av EPA-fettsyren i seloljegruppen sammenlignet med fiskeoljegruppen.

Betydningen av fettsyren DPA
Det totale innholdet av omega-3 fettsyrer er svært likt i selolje og fiskeoljer, men mye av de funksjonelle forskjellene av disse oljene antas å være forårsaket av det mye høyere innhold av fettsyren DPA i selolje enn i fiskeolje. DPA har sitt utspring fra en annen fettsyre EPA, men finnes likevel i kun små mengder i fiskeolje i motsetning til relativt rikelige mengder i selolje. Oljen fra Grønlandssel inneholder 4-6% DPA og det har vært hevdet at omtrent 1/3 av helseeffektene av de lange omega-3 fettsyrene som sirkulerer i mennesket kan tilskrives effektene av DPA-fettsyren.

Hindrer utvikling av hjerneslag, åreforkalkning og hjerteinfarkt
DPA-fettsyren skiller seg spesielt fra de to andre fettsyrene, EPA og DHA, ved at den har svært gunstige effekter på blodplater. Den hemmer aktivering av blodplatene, det vil si den gjør blodplatene mindre klebrige og hindrer at de klumper seg sammen. Blodplater er små celler uten kjerne som sirkulerer i blodet og som er helt nødvendig for å stoppe blødninger, men de er også svært betennelsesfremmende og spiller en viktig rolle i utviklingen av åreforkalkning og hjerteinfarkt.  Blodplatene er også svært sentrale ved utvikling av hjerneslag. DPA-fettsyrens effekt på blodplatene er derfor av stor viktighet og innebærer at DPA antagelig er det viktigste stoff i selolje som bidrar til mindre klebrige og aktive blodplater og medierer således til at sel olje hemmer utviklingen av åreforkalkning og hjerneslag. Mekanismen for DPA-fettsyrens funksjon er formidlet delvis via samme system som aspirin/globoid/Albyl, ved at den øker produksjonen av et stoff som gjør blodplatene mindre aktive.

Indirekte ble det også påvist at DPA-fettsyren er forbundet med en beskyttende effekt på hjerteinfarkt siden DPA var betydelig høyere hos de friske mennesker sammenlignet med pasientene med hjerteinfarkt. I tråd med dette ble det i et forskningsprosjekt: «The Edinburgh Artery Study» funnet at DPA var den eneste langkjedete omega-3 fettsyren som nedsatte sannsynligheten for å utvikle åreforkalkning.

Andre forklaringer på DPA-fettsyrens biologiske effekter ble synliggjort ved oppdagelsen av at forbindelser (metabolitter) fra DPA hadde betennelseshemmende og vevsbeskyttende egenskaper. I andre studier ble det også funnet at DPA tilskudd til eldre rotter forbedret hjernefunksjonen ved at spesielle læringsoppgaver ble forsterket samtidig som det ble registrert en tilbakegang i alders relaterte skader av hjernen.

Tidligere har vi nevnt viktigheten av antioksidanter ved inntak av omega-3. For å opprettholde de gode helseeffektene ved inntak av selolje, er Olivita en blanding av selolje og olivenolje som er rik på antioksidanter. I de neste blogginnleggene vil vi se nærmere på historien, produksjon og helseeffekter av olivenolje. 


Teksten er hentet fra artikkelen «I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven», skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Ottar» nr. 2 2017. Artikkelen i sin helhet kan leses ved å abonnere på tidsskriftet «Ottar» her.

En kommentar om “Hvorfor er selolje unik i forhold til fiskeolje?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s